0

Nema proizvoda u korpi.

POZOVITE NAS

011 453 92 92

Bukvar guma

PRIMER:

185/75 R14 82 S

  • 185 – Širina gume (gazeće površine – protektora) u milimetrima.
  • 75 –Profil gume (serija) – odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine gume (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 75% širine gume pri primeni određene formule.
  • R – Označava radijalnu konstrukciju gume.
  • 14 – Prečnik felne na koju se može montirati guma (u inčima – colima).
  • 82 – Indeks nosivosti, koji pokazuje maksimalno opterećenje gume (po točku). Indekse nosivosti pogledati dolje u tabeli.
  • S – Indeks brzine guma. Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju, u ovom slučaju 180km/h. Indeksi brzine sa maksimalnim brzinama nalaze se u tabeli indeksa brzine.

Simboli / Značenje

TUBELESS…………..Spoljna guma koja se montira na felnu bez unutrašnje gume odnosno sa tubeless ventilom.

TREADWEAR…………..Treadwear je relativni uporedni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od osnovne – testne gume (šare) pri istim uslovima korišćenja. Na primem, guma sa indeksom 300 (šara) u odnosu na gumu sa indeksom 150, treba da traje 2 puta duže.

TRACTION………….. Označava sposobnost zaustavljanja gume prilikom kočenja na mokrom asfaltiranom ili betonskom putu na pravoj liniji mereno u kontrolisanim uslovima u odnosu na osnovne – testne gume (šare) pri istim uslovima korišćenja.

TEMPERATURE………….. Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na temperaturu i koliko su sposobne da je apsorbuju u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Pri tome je “A” je najviša, odnosno najhladnija guma (za ljetnje uslove, jer se najsporije zagrijava) a “C” najniža ocena (za izuzetno hladne uslove).

Dodatne oznake:

DOT (Department of Transportation)…………..Identifikacioni broj američkog ministarstva saobraćaja, koji označava certifikaciju standarda bezbednosti i u slučaju opoziva proizvoda. Trenutni bezbedonosni standardi zahtevaju da identifikacioni brojevi guma počinju sa “DOT” praćeni sa deset, jedanaest ili dvanaest karaktera, koji mogu biti korišćeni za određivanje mesta ili fabrike u kojoj je proizvedena, dimenzije gume i proizvođačke specifikacije, zajedno sa nedeljom i godinom kada je guma proizvedena. Datum proizvodnje obično označavaju posljednje 4 cifre DOT oznake. Na pr. DOT H2U1 YC7L 3805, gde prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje, datum proizvodnje gume iz ovog primera je 38-ma nedjelja 2005 godine.

Dodatne oznake:

M+S………….. (Mud + Snow – guma za blato i sneg) M+S guma je u suštini guma sa šarom i strukturom dizajniranom tako da pruži bolje performanse na snegu nego normalna guma. Ova oznaka stoji i na zimskim i na univerzalnim gumama. Na univerzalnoj gumi označava da se guma može koristiti cele godine tj. i zimi i leti i obično ima temperaturni indeks B. Kod zimskih guma ovaj simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neohodan simbol kod označavanja zimske gume.

AW……………..(ALL WEATHER) guma za sve sezone, nalazi se isključivo na gumama za sve sezone.

TL………….. (Tubeless) Gume koje ne zahtevaju unutrašnju gumu prilikom montaže. Guma je napravljena na takav način da zadržava vazduh sama. Ne zahteva unutrašnju gumu između nje i felne.

TT………….. (Tube Type) Gume koje se montiraju na felnu sa unutrašnjom gumom.

Made in………….. U prevodu: Proizvedena u (označava zemlju proizvodnje)

XL, RF………….. (Extra Load) (Reinforced) Guma za veća opterećenja/nosivost od gume standardne nosivosti u istoj dimenziji. Obično se ne koriste za vozila koja nose velike terete-poluteretna i teretna vozila već za putnička vozila velike sopstvene težine ili eventualno mala dostavna vozila.

SSR, RFT, ROF………….Različiti proizvodjači koriste različite skraćenice za SelfSupportingRunflat gume, ovu oznaku možete naći na gumama koje imaju specijalno ojačane bočne zidove koji su sposobni nositi vozilo i putnike i nakon gubitka pritiska u gumi. Ovakve gume se smeju koristi isključivo na vozilima koja poseduju sistem za kontrolu pritiska u gumama kako bi vozač bio svestan da je guma izgubila pritisak, nakon toga vozilom možete bezbedno preći distancu od maksimalno 80km i to maksimalnom brzinom od 80km/h , ova distanca je obično dovoljna za dolazak kući ili u prvu vulkanizersku radnju.

Ovako izgleda obična guma (levo dole) i SSR/Run on flat guma (desno dole) nakon gubitka pritiska obična guma nakon gubitka pritiska

Obična guma gubitkom pritiska odmah postaje preopterećna i nepopravljivo oštećena čak nakon samo stotinak metara vožnje!

TWI………….. (Tread Wear Indicator) Indikator istrošenosti gume – ukazuje kada je gumu potrebno zameniti, odnosno vrh ovog indikatora koji poprečno preseca šaru gume i vidljiv je u kanalima šare ima visinu od 1,6 mm, tj. minimalnu zakonsku visinu odnosno dubinu šare za letnje gume.

C…………..CARGO – Gume za laka teretna vozila (kombi) npr. 185 R14 C

E 10………….. Evropski homologacioni broj (broj označava zemlju u kojoj je izvršena homologacija). Na pr. E1, E2, E3, E4, E5 itd. Veoma je važno istaći da ovaj broj ne označava gradaciju po kvalitetu, već samo broj zemlje evropske unije u kojoj je homologacija izvršena.

OWL……….Skraćenica od Outline White Lettering označava da su slova-naziv brenda i modela gume bele boje OWL bela slova na bočnom zidu.

BSW…………Skraćenica od Black SideWall odnosno u bukvalnom prevodu Crni Bočni Zid što u suštini znači da su sva slova na bočnom zidu crne boje.

WSW………..Skraćenica od White SideWall odnosno gume sa belim “obručem” na bočnom zidu, najčešće se koriste kod Oldtimer vozila, motocikala i skutera.

AT – ALL TERRAIN……….guma za sve terene, grube šare, univerzalna guma po svakom pitanju – vrsti puta ili vremenskim uslovima (sadrži oznaku M+S sem izuzetno retkih modela)

MT – MUD TERRAIN………guma za blatnjave terene izuzetno gube šare koja obično nije predviđena za vožnju po putevima, makar ne za duge distance zbog većeg stepena buke i slabijih voznih karakterisika po kiši.

UHP – ULTRA HIGH PERFORMANCE…..guma visokih performansi predvidjena isključivo za vožnju po putu i namenjena brzim, moćnim SUV vozilima.

N0,N1,N2,N3,N4……Porsche originalna oprema, model gume delimicno redizajniran i testiran kako bi odgovarao upravljivosti i performansama Porsche vozila, može se montirati i na drugim vozilima.

K1…………Ferrari originalna oprema, model gume delimicno redizajniran i testiran kako bi odgovarao upravljivosti i performansama Ferrari vozila, nije preporučljivo montirati na drugim vozilima.

MO………..Mercedes originalna oprema, model gume delimicno redizajniran i testiran kako bi odgovarao upravljivosti i performansama Mercedes vozila, ove gume se mogu montirati i na drugim vozilima.

J…………..Jaguar originalna oprema, model gume delimicno redizajniran i testiran kako bi odgovarao upravljivosti i performansama Jaguar vozila, ove gume se mogu montirati i na drugim vozilima.

RO i AO….Audi originalna oprema, model gume delimicno redizajniran i testiran kako bi odgovarao upravljivosti i performansama Audi vozila, ove gume se mogu montirati i na drugim vozilima.

B…………..Originalna oprema za vozila Bentley Continental GT, Audi S3, S4 i TT, preporučljivo je da se uvek montira set od ovakve 4 nove gume, mogu se koristiti i za druga vozila.

MC1………Originalna oprema isključivo za McLaren vozila, uvek se montiraju u setu od 4 nove gume.

Indeksi brzine

Indeks brzine označava maksimalnu brzinu u km/h za koju je guma konstruisana i testirana.

Indeksi nosivosti

Tabela indeksa nosivosti

Indeksi nosivosti označavaju maksimalnu nosivost gume pri maksimalnom pritisku određenom od strane proizvođača gume.